Grovt lantbröd
Tänkte ge er receptet på brödet som jag har bakat de senaste dagarna.
Ingredienser:
50 g Jäst
1/2 kg (8 1/2 dl) vetemjöl
1/2 kg (8 1/2 dl) vitt lantbrödsmjöl
5 1/5 dl vatten
1/2 dl olivolja (jag använde rapsolja)
1 msk salt
1. Mät upp mjölet, värm vattnet till 37 grader och smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av vattnet och rör tills jästen löst sig. Häll i resten av vattnet och oljan.
2. Bland ner saltet i mjölet. Tillsätt till degvätskan, lite i taget. Arbeta ihop degen. Knåda 5 min i maskin, 10 min för hand. Degen ska vara ganska fast. Täck över bunken och låt degen jäsa i 1 timme.
3. Dela degen i två delar och forma till avlånga bröd. Knåda inte. Lägg dem på en plåt med bakpappe och låt bröden jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Grädda bröden i 15 minuter på näst nedersta falsen. Stäng av ugnen och låt bröden stå inne ytterligare 15 minuter. Låt bröden svalna på galler utan duk.
Jag hällde även i en massa solrsfrön i, för det tycker jag är gott. Bara ett tips!
Ingredienser:
50 g Jäst
1/2 kg (8 1/2 dl) vetemjöl
1/2 kg (8 1/2 dl) vitt lantbrödsmjöl
5 1/5 dl vatten
1/2 dl olivolja (jag använde rapsolja)
1 msk salt
1. Mät upp mjölet, värm vattnet till 37 grader och smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av vattnet och rör tills jästen löst sig. Häll i resten av vattnet och oljan.
2. Bland ner saltet i mjölet. Tillsätt till degvätskan, lite i taget. Arbeta ihop degen. Knåda 5 min i maskin, 10 min för hand. Degen ska vara ganska fast. Täck över bunken och låt degen jäsa i 1 timme.
3. Dela degen i två delar och forma till avlånga bröd. Knåda inte. Lägg dem på en plåt med bakpappe och låt bröden jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Grädda bröden i 15 minuter på näst nedersta falsen. Stäng av ugnen och låt bröden stå inne ytterligare 15 minuter. Låt bröden svalna på galler utan duk.
Jag hällde även i en massa solrsfrön i, för det tycker jag är gott. Bara ett tips!
Kommentarer
Trackback